Arrangement

Separatutstilling med Tore Magne Gundersen
Separatutstilling med Tore Magne Gundersen

Separatutstilling med Tore Magne Gundersen

Kategori:
Utstilling

Varighet:
15.2-15.3

BITTEN
Utstillingsåpning lørdag 15.februar kl 1400
Åpningstider:
Lørdag og søndag kl 12-16

// En gutt kalt Bitten //

Da han som attenåring flyttet til hovedstaden, la Tore Magne Gundersen kallenavnet sitt igjen hjemme. 44 år senere plukket han det opp igjen og klistret det på kunsten. 

Hele oppveksten var han Bitten for alle. Et uvanlig navn hjemme i Froland. At det egentlig er et jentenavn, tenkte han først over da han begynte på ungdomsskolen. Navnet ble ikke med på flyttelasset til Oslo, der skulle han utvikle seg som kunstneren Tore Magne.

- Da jeg kom ut som homofil, like etter jeg kom til Oslo, kunne jeg risikert å bli kalt Bitten i en litt skrullete tone. I dag gjør jeg ikke noe av kallenavnet, jeg synes heller det er litt stilig. Det passer en utstilling hjemme på Sørlandet, sier Tore Magne Gundersen, og legger til at navnet på engelsk får en dobbeltbetydning som verbet bitten. 
 

Nye muligheter

Etter å ha jobbet med kunsten hjemme i leiligheten på Tøyen i alle år, ved siden av en halv stilling i bladet Utdanning, har arbeidshverdagen nylig endret seg på flere måter. 

- Jeg har sagt opp jobben jeg har hatt helt siden akademiet. Nå blir jeg kunstner på fulltid, i en alder av 62 år. 

Han er innkjøpt av blant annet Nasjonalmuseet og har mange stipend og utstillinger bak seg. I august ble han tildelt et toårig atelier i Oslo Rådhus. Med 180 kvadratmeter og åtte meter under taket, har kunstneren god plass å boltre seg på.

- Jeg går fra å jobbe på veldig liten plass til i et enormt rom. Det kunne like godt vært Tate Modern, smiler Gundersen. 

I hvilken grad tror du atelieret vil påvirke kunsten din? 

- Det har vært en fantastisk opplevelse å komme hit, og jeg tror det vil endre måten jeg jobber på. Det er lenge siden jeg har laget større installasjoner, det har jeg begynt å begi meg ut på igjen nå. Etter disse to årene blir jeg nok nødt til å skaffe meg et atelier, selv om jeg også har likt å jobbe hjemme, sier han. 

 

Morgenfuglen Bitten

Gundersen starter dagen allerede i fem-seks-tiden. Siden det for tiden blir laget en dokumentarfilm om ham, leser han gjerne inn noen tanker eller drømmer på mobilen idet han står opp. Det klargjør også hodet før en arbeidsdag, som ofte består av tegning, nettsurfing og søknadsskriving, før han går til atelieret for å lage mer kunst. 

- Jeg jobber mer og mer, det er nesten bare det jeg gjør. Noe har løsnet de siste årene, jeg er mer kreativ og produserer mer enn noen gang, forteller den allsidige kunstneren. 

I løpet av en arbeidsdag kan han være innom flere forskjellige uttrykk og materialer, og han legger mye av det han lager ut på Instagram. Skulpturer, tekstiler, tegninger og bøker er noe av det Gundersen jobber med. Mye bærer det samme uttrykket. Det kan virke mørkt, men er oftest ispedd en dose humor. Sort humor. 

- Jeg jobber med min egen historie. Mine tanker, følelser og min egen aggresjon. Jeg har vært aggresjonshemmet hele livet, men det ligger ganske mye ubehagelig under overflaten når man graver litt. 

 

Mørk inspirasjon

Gundersen forteller hvordan han slet med angst og tvangstanker gjennom mange år, og hvordan kunsten hjalp ham å komme ut av dette. 

- Å konkretisere angsten i et bilde ufarliggjør den på en måte. Man tar makt over den ved å fange den i en form. Kunsten hjalp meg med å bli kvitt både angst og tvangstanker. Jeg er i min beste periode i livet nå, sier Gundersen, og legger til: 

- At jeg har det bra, gjør ikke at det kreative forsvinner. Jeg kan lage like tunge, angstfylte ting som før. Det ligger mye aggresjon i underbevisstheten, man må bare være klar over at det finnes. 

Noen av tegningene hans kan gi assosiasjoner til barnetegningene vi alle lagde, men på et høyere kunstnerisk og mørkere nivå. Det kan se ut som han alltid har latt tusjene ligge framme. At han har tegnet litt hver dag og utviklet seg hele veien. Gundersen er også aktiv med strikkepinnene, et håndverk han som liten lærte av moren, hun som ga ham kallenavnet Bitten. 

I Oslo vet ikke en gang nære venner at det var navnet han gikk under i oppveksten. Ikke før nå, når kunsten hans har overtatt kjælenavnet. 

 

Tekst: Frilansjournalist Mai Linn Tronstad

 

Om kunstneren: Tore Magne Gundersen (f. 1957) er opprinnelig fra Froland, oppvokst i Kristiansand og bor i Oslo. Han er utdannet ved Kunsthøyskolen og innkjøpt av Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd og Kunst på arbeidsplassen. Han har hatt mange utstillinger, mottatt flere stipend og er fra august 2019 tildelt et toårig atelier i Oslo Rådhus. Utstillingen består av tekstiler, skulpturer i leire, tegninger, malerier, foto, animasjoner, flipbøker og andre bøker. 

Tore Magne Gundersen

Om kunstneren og hans arbeid:

https://toremagnegundersen.blogspot.com/

Bilder:

  • Bilde fra forestillingen