Kategori:
Foredrag
Varighet:
90
Mye konflikt kunne vært unngått hvis folk forstod hverandre bedre når de snakket sammen. Dette foredraget dykker inn i samtalemekanismene som tillater oss å etablere og sjekke felles forståelse. En spesiell utfordring er å snakke med mennesker med en annen bakgrunn enn oss, enten det er faglig, kulturelt eller språklig.
Jan Svennevig, professor i språklig kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag, Universitetet i Agder
Mye konflikt kunne vært unngått hvis folk forstod hverandre bedre når de snakket sammen.
Dette foredraget dykker inn i samtalemekanismene som tillater oss å etablere og sjekke felles forståelse. En spesiell utfordring er å snakke med mennesker med en annen bakgrunn enn oss, enten det er faglig, kulturelt eller språklig. Hva gjør vi for å tilpasse oss samtalepartnerens bakgrunnskunnskaper og holdninger? Og hva skjer når vi ikke er gode nok til å ta slike forskjeller i betraktning?
Foredraget viser videoopptak av autentiske samtaler i både profesjonelle og private sammenhenger som illustrerer både vellykkede strategier for å skape forståelse på tvers av forskjeller og hvor galt det kan gå når misforståelser fører til konflikt. Dette kan gjøre oss mer bevisste på hvordan vi kan kommunisere godt i utfordrende situasjoner.
Om foredragsholderen:
Jan Svennevig er professor i språklig kommunikasjon ved Institutt for nordisk og mediefag ved UiA. Han forsker på samtaler i arbeidslivet, slik som rådgivningssamtaler, avdelingsmøter og politiavhør. Han er spesielt opptatt av hvordan førstespråksbrukere tilpasser sin språkbruk og kommunikasjonsstil i samtaler med andrespråksbrukere.
Lørdagsuniversitetet er et samarbeid mellom Universitetet i Agder og Lindesnes kommune.