Arrangement

havet-foto-plakat.png
havet-foto-plakat.png

Galleri Buen: Havet

Kategori:
Utstilling

27.april-2.juni
Utstillingsåpning lørdag 27.april kl 1400
Begge kunstnere er tilstede.

Åpent lørdag/søndag kl 14-17

Vann dekker ca 71% av jordens overflate,og bare 3 % av det er ferskvann. Resten er salt sjø. Det finnes 8 -9 mill. arter på jorden, og havet er hjemmet til2 - 3 millioner av dem. Uavhengig av om en organisme holder til over eller under havoverflaten, er den avhengig av det våte element for å overleve. For mennesker er det en viktig kilde til mat, en flittig brukt reise- og fraktvei, og en stor regulator i det avanserte økosystemet vi er en del av.

Ta en pause fra dette nå og følg Almås og Bamarnis tankerekke:

Hvem er du i møte med havet?

Når Silje Almås gir sitt svar, begynner hendene å bevege seg. Hun «vokste opp i fjøra» og husker med hendene. Hun studerte de ru og glatte overflatene hun fant mellom fjøresteine, og hvordan disse føltes, så ut og oppførte seg. Hun kjente ruret under barbeinte føtter, vippa på tunge steiner på leit etter krabber og dro fingrene gjennom den sleipe taren. Fascinasjonen for havet slapp aldri taket, og i dag gjenskaper hun de taktile opplevelsene fra oppveksten i andre materialer. Andres avfall er fortsatt hennes skatter, akkurat som da hun var liten. Hun tenker, husker og minnes med hendene.

I sine materialbaserte installasjoner prøver Almås å fange essensen i materialet hun jobber med, og hun bruker repetisjoner av form i utforskning av sin tilknytning til havet, både i sin bearbeidelser av materialer sting for sting, og i sine videoverk. I sine verk er det rytmer, former og farger som spiller hovedrollen med Havet som inspirasjonskilde.

Hilde Bamarni husker med øynene. Hun bor tett på bølgene og båtlivet, og fra hjemmet sitt møter blikket hennes havet hver dag. Å bo tett på havet innebærer at omgivelsene endrer seg raskt og ofte, noen ganger fra idyll til inferno på minutter. Hun reflekterer over hvordan havet og menneskesinnet møtes, og hvilke fellestrekk de har. Begge rommer mye og er fulle av kontraster. Mørkt og skummelt, eller fargerikt og fristende, alt etter øyet som ser. Noen har havet som arbeidsplass, og forbinder det med fysisk slit og harde økter. For andre er det ferie og fri, med sol i horisonten og blått på blått. Mens noen blir sjøsyke av bølger, vogges i andre i søvn av dem. Og mens noen fant lykken på havet, har andre mistet alt i det store dypet. Bamarni har gjennom sine silketrykk og videoverk undersøkt den sublime dynamikken og de komplekse følelsene som havet byr på, gjennom en digital og moderne visuell tilnærming, der underholdningsformatet er presentasjonsformen.

Sammen retter duoen fokuset på den personlige tilknytningen man har til havet. Det vakre, det sublime, det sterke og det dystre, alle følelser får sin rolle. Ulikt språk, samme beskjed. De har laget en utstilling som må ses med øynene, hendene og hjertet til hver enkelt som betrakter den. En oppfordring til deg om å dykke ned i egne minner, vippe noen steiner og lete frem din egenfascinasjon for det store blå.

Tekst: Ida Haugland, Gallerileder Khåk Ålesund

Bilder:

  • Bilde fra forestillingen