Arrangement

Mandaljazz: Helga Myhr
Mandaljazz: Helga Myhr

Mandaljazz: Helga Myhr

Kategori:
Festival | Konsert

Billettpris:
Kr 225,-

Tradisjoner er til for å utfordres, skal man tro Helga Myhrs abstrakte hardingfelespill

Hardingfelespiller og sanger Helga Myhr har én fot plantet i fortiden, og en annen letende i fremtiden. Soloalbumet Natten veller seg ut (2019), utgitt på det opprørske Motvind Records og nominert til Spellemann i kategorien tradisjonsmusikk, er like mye samtidsmusikk som det er folkemusikk. 

Sånn får hun hardingfelas opptråkkede kulturlandskap til å låte ukjent og mystisk. Det kjennes fremmed og gjenkjennelig på samme tid – litt som å besøke hjemstedet sitt i en drøm. Mange av stykkene på albumet bygger videre på tradisjonelle sanger fra Hallingdal, hvor hun vokste opp, og inneholder mange religiøse motiver. Gjennom sitt semi-abstrakte og ekspresjonistiske felespel får hun slike kristne tekster til å låte desto mer overjordiske.


Helga Myhr medvirker også på mange andres utgivelser – senest på Frode Haltlis “avant folk”, en annen musikere som forsøker å sprenge rammene for norsk folkemusikk. I tillegg er hun fast medlem i prosjektene Kvedarkvintetten, Dei kjenslevare og Morgonrode. Sistnevnte ga i fjor ut det strålende albumet Du milde verden, som skinner mye takket være Myhrs egenartede uttrykk. For tida er hun aktuell som komponist av bestillingsverket Andsyning, skrevet til Osafestivalen på Voss.

Bilder:

  • Bilde fra forestillingen