Lyset i 50 år - Peder Austrud

Fredag 1. feb.Fre. 1. feb. kl. 19.00

Foredrag | Konsert | Show

1t og 45 min

Peder Austruds liv som fotograf, gjennom ord, bilder og musikk

Peder Austrud har et hjerte for Mandal, og Mandal for ham.
I tillegg til utstilling i Galleri Buen, med hans beste bilder og "kjente profiler", får Peder en egen kveld i Storsalen.

Peder Austrud ønsker, i samarbeid med Buen kulturhus, å markere 50 år som fotograf med en forestilling utenom det vanlige. En forestilling som kombinerer bilder, musikk, tanker og historier.
Peder har virket i Mandal siden 1970 og mye av hans inspirasjon i bildene vitner om nærhet til havet. Han har reist verden rundt med sitt kamera, holdt internasjonale workshop og hentet verden hjem til Mandal med sin fotokunst.

Lyset er utgansgpunktet for all fotografi. Ordet fotografi kommer fra gresk og består av ordene phos som betyr lys og graphê som betyr tegning.
Sammen forstås de som å tegne med lys eller lystegning. Peder er annerkjent i inn - og utland for hans bruk av lys.

Musikk og bilder hører sammen. Peders sønn, Stein Austrud, skal bringe musikk til bildene og musisere sammen med en spennede samling av artister.

Hør og se Peder fortelle om hvordan nettopp lyset har påvirket han og hva lyset har betydd for han som kunstner igjennom 50 år.

Artister:

Bjøro Håland
En levende legende, Norges countrykonge.

Sara Ajnnak
Ny og spennende samisk artist fra Sverige. Joik og reinsdyr er en stor del av hennes liv og virke.
Aktuell med ny singel «Wake Up Sleepwalker «, i samarbeid Mari Boine og Stein Austrud.

Silvia Moi
En av Norges mest kjente operasangerinner, fra Kvinesdal.

Mette Austrud
Mette har en spennende stemme som kler jazzsjangeren. Hun er Peders yngste datter.

Musikals ledelse: Stein Austrud
Konferansier: Arvid Solheim

Utvalgte fakta om Peder Austrud

• Født og oppvokst i Åseral
  • Utdannet som fotograf i Luftforsvaret
  • Første jobb som fotograf hadde han i Norges største reklame studio, Solberg foto.
  • Leverte bilder til bl.a «Nå», «Vi Menn» og «Norsk Ukeblad».
  • Hadde ansvar for å ta bilder av Kronprins Harald og Sonja Haraldsen
  • Flyttet i 1970 til Mandal og overtok da Walters fotoforretning i gågata.
  • Startet nytt fotostudio i Almaldus Nilsensgt 4 i 1981.
  • Vunnet priser og fotokonkurranser verden over.
  • Hatt en rekke utstillinger, bl.a i Munchen, Chalon, Sverige og Finland
  • Utstiller og OL-fotograf på Lillehammer i 1994.
  • Reist verden rundt med sitt kamera, ca 20 ganger bare til Afrika.